CÍLE PROJEKTU:

Rozvoj jemné motoriky – míchání, krájení měkkých potravin (např. banánů), mačkání těsta a další činnosti zlepšující dětskou jemnou motoriku.

Seznámení s potravinami – děti se učí poznávat různé druhy ovoce, zeleniny, obilovin a dalších surovin, což rozvíjí jejich slovní zásobu a povědomí o zdravém stravování.

Základy hygieny – děti se učí umýt si ruce před začátkem vaření a udržovat čistotu při práci s potravinami.

Spolupráce a týmová práce – vaření vyžaduje komunikaci a spolupráci, což děti učí pracovat společně, pomáhat si a rozdělovat si úkoly.

Podpora kreativity – děti mohou vytvářet vlastní kombinace chutí a vzhledu pokrmů.

Matematické a vědecké dovednosti – odměřování ingrediencí a sledování změn při vaření (např. tání másla, změna těsta při pečení)

METODICKÉ POMŮCKY: vybavená kuchyňka v zimní zahradě třídy Berušky, kuchařské knihy, obrazový materiál, suroviny

 

REALIZACE:

Projekt "Když vaří Koťata" probíhá 2x v měsíci vždy ve čtvrtek v rámci dopoledního vzdělávání. Děti se naučí vařit jednoduché pokrmy a poznají jak může být vaření zábavné. Recepty jsou přizpůsobeny věku dětí. Naši malí kuchtíci se seznámí s bezpečným používáním běžných kuchyňských potřeb, naučí se pracovat s jednoduchým receptem a pochopit pracovní postup. Děti se seznámí se zdraví prospěšnými potravinami a budou se učit neplýtvat.